ExecuTivVE BRANCH ETHICS COMMISSION
ADVISORY OPINION 93-59

October 18, 1993
RE:  Employee asks if part-time employment presents conflict of interest

This opinion is in response to your September 24, 1993, request for an advisory
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission™). This matter was
reviewed at the October 18, 1993, meeting of the Commission, and the following opinion is issued.

You state the relevant facts as follows. You are a full-time state employee who has a
part-time position as a desk clerk at a YMCA. Your part-time employer has told you the YMCA
holds no contracts with and receives no funds from the state other than entitlement funds through
child care programs. You seek an opinion from the Commission as to whether your part-time
employment is in compliance with Advisory Opinion 93-40.

In Advisory Opinion 93-40 the Commission concluded that :

A state employee may not work on a part-time basis for an outside
agency if the private agency has a direct contract with or receives
funding from the state agency for which the employee works (other
than entitlement programs such as Medicaid or Medicare).

The Commission takes note of your statement that the YMCA holds no contracts
with or receives no funds from the state other than entitlements received through a child care
program. Therefore, the Commission concludes you may continue your part-time job with the
YMCA. The Commission recommends that you notify your part-time employer to contact you if the
YMCA enters into any contracts with or begins to receive other funds from the state agency where
you are employed full-time. Additionally, the commission recommends that you verify with your
agency that no contracts exist between your agency and the YMCA.



